Jaishi Mann School, SCJM

Daimganj Nawankot

LAHORIGATE

AMRITSAR   DT. 143 001

PUNJAB

INDIA

Gelegen in de deelstaat Punjab in de buurt van de bekende stad Amritsar (de Gouden Tempel) en ongeveer 30 km van de Pakistaanse grens.

Dit kleine wijkschooltje is voor arme kinderen uit de onmiddellijke omgeving. De meeste van hen wonen in een huurhuis waar de familie en de dieren in één ruimte eten en slapen.

Het leerlingenaantal bedraagt 400, jongens en meisjes vanaf 3,5 tot 12 jaar. Zij krijgen hier een basisschoolopleiding tot de 5th standard.

Er zijn 13 leerkrachten (waaronder 4 zusters) die betaald worden door de Sacred Heart school in Amritsar (school voor rijke kinderen).

De kinderen zijn voornamelijk Hindoe, Sikhs en Moslim. En hun taal is Hindi en Punjabi. Er wordt onderwezen is het Engels, het Hindi en het Punjabi.

Het uniform is een donkergroene rok/broek en groene geruite bloes/hemd. Enkele dagen in de week dragen de kinderen felgekleurde polo's.

Er worden geen maaltijden verstrekt op school. De leerlingen brengen een lunchpakket mee, maar sommigen zijn zo arm dat ze geen eten van thuis meekrijgen. Aan hen geven de zusters 'biscuits', koekjes.

Wel is er voldoende water, met de extra giften van ASHA-HOPE werd een waterkoeler  aangekocht.

Velen kunnen de schoolbijdrage niet betalen. Dankzij ASHA-HOPE en de Sacred Heart school kunnen deze kinderen toch school lopen.

Vanuit de zustergemeenschap worden ook projecten opgestart met de plaatselijke bevolking, o.a. omtrent hygiëne, alfabetisering, ambachtelijke werk, enz.