Deepti Niketan School, SCJM

NOADIH P.O.

Raj-Chainpur via Palamau   DT. 822 110

JHARKHAND

INDIA

Gelegen in de deelstaat Jharkhand op ongeveer 13 km van Chianki.

Deze school is gelegen in een klein dorp in het midden van de Hill Forest in het Palamau district.

De oorspronkelijke bevolkingsgroep waarvan de afstammelingen 'tribals' genoemd worden, is zeer arm. Dit heeft verschillende oorzaken: werkloosheid, alcoholisme (ze stoken vaak hun eigen alcohol), geen ontwikkelingsniveau, ... De gezinnen hebben een zeer laag inkomen, ze zijn afhankelijk van het welslagen van de oogst. Vaak kunnen ouders onvoldoende instaan voor het betalen van de schoolkosten voor hun kinderen.

Hun religies zijn Hindu, Christendom, Islam en sommigen aanbidden de natuurgoden (Animisme).

De kinderen die hier school lopen komen uit de arme woonwijken en de omliggende dorpen. Ze komen te voet, met de fiets of met de bus.

Er zijn ondertussen meer dan 1000 leerlingen, zowel meisjes als jongens. De leeftijd is tussen 3 en 16 jaar.

Ze dragen een lichtblauwe bloes of hemd en een donkerblauwe rok of broek. Sommige dagen dragen ze een rose/wit geruit uniform.

Er wordt in Hindi les gegeven, vandaar de benaming 'Hindi Medium School'. De kinderen spreken onderling hun eigen tribal taal: de taal van de Kerwar-kaste.

'Er is een nauwe samenwerking tussen de zusters en de leerkrachten en zelfs voor de werking van ASHA-HOPE is er een verantwoordelijke leerkracht aangeduid.

's Zomers is er les van 6u tot 13u, in de winter starten de lessen om 7u30 en eindigen ze rond 14u30.

Doordat het aantal leerlingen bleef groeien, is er in 2013 een nieuwbouw gezet.  In 2013 is gestart met een 8th standard, in 2014 startten ze met een 9th standard. Intussen is er ook een 10th standard. Nu zijn er opnieuw plannen om nog extra klaslokalen bij te bouwen.

Er zijn intussen sanitaire voorzieningen en op het dak liggen zonnepanelen.

 

Op het domein is er een kleine hostel waar 16 ASHA-HOPE meisjes verblijven. Er is ook een dispensarium waar mensen uit de omgeving terecht kunnen en ook eventuele zieke kinderen van de school.