ARUNOTHAYAM GIRL’S Hostel, SCJM

TRINCOMALEE

SRI LANKA

Trincomalee is de belangrijkste stad aan de oostkust van Sri Lanka en wordt bewoond door Tamils, Moren en Singalezen. Trincomalee is een zeer oude stad en heeft een natuurlijke haven. Trincomalee is na Jaffna het tweede politieke centrum van de afscheidsbeweging van de Tamils. Bij de stad liggen beschutte zandstranden. De zee biedt goede mogelijkheden voor de visserij.

Ten noorden van Trincomalee (16 km) ligt het parelwitte strand van Nilaveli, met voor de kust het Pigeon's Island.

 

Na de tsunami van 2004 hebben de zusters een internaat gebouwd voor de vele weeskinderen, zij die maar één ouder hadden of alleen grootouders.

Tot 2012 steunde ASHA-HOPE er kinderen zodat ze school konden lopen. Er werd toen ook een fonds opgericht door dr.  Mary Toomey: "Tsunami's children's Fund. Dit liep tot 2014 en is nu afgesloten. 

Omdat de families van de kinderen het internaat niet kunnen betalen, werd opnieuw aan ASHA-HOPE gevraagd om er kinderen te sponsoren. 

 

Dit is nu een internaat (boardingschool - Hostel) en heeft ook een nieuwe naam. Er zijn 27 meisjes en de leeftijd ligt tussen 9 en 16 jaar. De meeste kinderen komen uit gebroken gezinnen, door de tsunami en de burgeroorlog die sinds 2010 gedaan is.

 

De armoede is zo groot dat de kinderen niet aangespoord worden om naar school te gaan. De meisjes gaan allemaal naar dezelfde staatsschool die vlakbij het internaat ligt.

Sr. Sakuntala is de nieuwe verantwoordelijke voor het internaat, samen met een andere zuster en nog één leerkracht, zetten ze zich in om deze jonge kinderen en meisjes een aangenaam verblijf te geven - een "thuis " te bieden.

 

Het internaat bestaat uit een grote studieruimte - maaltijden gebeuren onder een afdak - boven is er één grote slaapzaal waar alle leeftijden bij elkaar liggen. De jongere kinderen gaan slapen rond 21u en de grote  meisjes rond 21u30.

De wasplaats is ook buiten achter het gebouw met betonnen wasbekkens, maar netjes.

 

Religie: katholieken, hindoes, moslims, boeddhisten.

 

Om 7u30 start de school en eindigt om 13.30u.

Het onderwijs wordt gegeven in Tamil, maar als vak krijgen ze ook de taal Engels.

Het schoolgeld bedraagt: 600 Rs per kwartaal of 1800 Rs per schooljaar.

Wat ASHA-HOPE sponsort per jaar is voldoende om deze kosten te dragen.

Zoals de andere internaten hebben zij ook een dagschema tijdens de week en ook voor in het WE, dat gelijklopend is.

Vakantieperiode

Is verdeeld over drie perioden:

  • April: 2 weken
  • Augustus: zomervakantie die tot ongeveer 6 weken duurt
  • December: 1 week met de kersttijd! / sommige hebben 2 weken

Er zijn ook jonge kinderen en meisjes die niet met vakantie kunnen gaan omdat ze geen familie meer hebben. Voor hen worden er dan uitstappen georganiseerd en spelprogramma's.

De schoolvakanties in het Noorden zijn verschillend.

Staatschool

De examens zijn drie keer per jaar, telkens voor de vakantieperiode.

 

Overzicht van de studie

  • Grade 1-11 (6-16 jaar)= O/L: Ordinary Level
  • Grade 12-13 (17-18 jaar)= A/L: Advance Level Examens om over te gaan naar A/L op 15/16-jarige leeftijd, wie niet slaagt kan grade 11 opnieuw doen.
  • Wie slaagt voor de eindexamens kan naar de universiteit gaan.